måndag 31 mars 2008

Oxfilé istället för ryggbiff..



Har haft 950g benfri Ryggbiff (Brasilien) i bit liggandes i kylen i en vacuumpack i nästan 2 månader. Bäst före 5 April har det ju stått, så jag har inte haft någon brådska med att tillaga den. Igår var det dags, tänkte helsteka den - hade fått sjysst tips av Örjan hur jag skulle gå tillväga. Men när jag tittar på etiketten på Ryggbiffen står det "Förvaras mellan -1 och +4 grader. Vid förvaring högre än +4 förkortas hållbarheten betydligt..
.. När förpackningen öppnas kan köttet ge ifrån sig en aningen syrlig doft, som beror på mörningen. Denna försvinner efter några minuter."

Nu blev jag riktigt orolig. I ett kylskåp har man väl ca +8 grader, och i mitt kanske jag haft +7. Och med tanke på att det bara är 1 vecka till deadline så lär inte köttet vara så bra? Öppnade förpackningen och det luktade väldigt skumt. Det var ingen syrlig lukt utan snarare lukten av svavel - det luktade lite som en äggprutt a'la Noffen ;)
Efter noga övervägande beslutade jag mig för att slänga biten. Tråkigt. Nästa gång kommer jag inte vänta så länge med att tillaga det. Men man blir ju lite lurad av datumet?

Nåja, det var bara att gå över till ICA och köpa 370 gram Oxfilé för 399 kr kilot! Stekte på en varsin bit åt mig och Danna, sen stekte jag färdigt den i ugnen så den var härligt röd inuti! Så mört så det smälte på tungan.
Till köttet drack vi ett vin som vi faktiskt fått i bröllopspresent när vi gifte oss Nov 2004! Har varit orolig att även vinet skulle hunnit bli dåligt, men det var det inte. Det var riktigt riktigt gott däremot! Dessutom var vinet svart som synden! Har aldrig sett något mörkare..
Penfolds Kalimna Bin 28

fredag 28 mars 2008

Grabbkväll!



Idag är det dags för grabbkväll på stan! Jag, Darren, Nicke och Natan ska först träffas kl 17 på Haket. Har aldrig varit där, men deras ölutbud verkar lovande. Enligt hemsidan har de både Sierra Nevada ESB och Dugge's Nevermind the Bollox på fat.
Sen har de ett gäng härliga IPOR (en IPA flera IPOR?) på flaska, här är några jag är sugen på:

Mikkeller Staeside 50cl 89 kr I.P.A 7,0% Danmark
Nøgne IPA 50cl 79 kr I.P.A 7,5% Norge
Ölfabrikken 100 Gram 50cl 89 kr I.P.A 8,5% Danmark
Ölfabrikken Rug IPA 50cl 79 kr I.P.A 7,0% Danmark
Skull Splitter 33cl 59 kr Ale 8,5% Scotland
Alba Scots Pine Ale 33cl 49 kr Ale 7,5% Skottland

Efter att ha provat på en del godsaker så ska vi styra stegen mot Texas Longhorn på Linnégatan. Stuket är väl lite som Church Street i Gävle, men har aldrig varit där så jag kan jämföra. Här ser ni menyn! Undrar vad man ska ta??

torsdag 27 mars 2008

Batch #100



Hur längesedan var det du blev glad som ett barn på julafton? Iallafall sådär barnsligt glad?
Jag upplevde ett kort sådant rus på Systembolaget igår. Nu kan man ju tro att bara en alkoholist skulle känna så. Men det är inte hela sanningen. Hursomhelst.
När jag strosade förbi ölhyllorna igår så stod den där. En ensam, glänsande flaska Nøgne Ø: #100 - en dubbel-IPA (amerikansk stil) på 10% från det kompromisslösa Norska bryggeriet. Jag tror till och med jag hörde sån där ljuv musik i öronen, ni vet det låter "Aaaaah" eller nåt sånt, och det är en kyrkokör som sjunger det. Lite svårt att förklara :) Som en fanfar, fast med människoröster! Nåja.

En sådan flaska kostar ca 190 kr på the Rover. Jag fick en för 61 kr på Bolaget. De går att beställa hem från beställningssortimentet men det är kollikrav (15 flaskor) så det blir lätt lite dyrt. Ska bli helt underbart att testa denna. Ska suga lite på karamellen först!

Träningsnytt: Fick sån förjordad träningsverk i vänstra tricepsen, trots att jag körde axlar och bröst! Men kroppen fick sig väl en chock efter 5-6 års träningsuppehåll :)

Redigerad 14:51 - Det visade sig vara som så att #100 är en öl av Barley Wine-stuk! Har faktiskt aldrig provat det men tror inte riktigt det är min tepåse. Men den ska ändå vara riktigt bra så vem vet? Och nej, flaskorna är inte numrerade, jag råkar inte ha nr 100 alltså :)
Helt färdig efter innebandyn idag, det var riktigt högt tempo. Nu ska jag sova en stund.

tisdag 25 mars 2008

Aprilnyheterna!


Då är det snart dags för Systembolagets Nyheter för April! Här ser ni en finfin sammanställning på all öl som släpps!
Denna gång är det ett stort släpp, med nyheter som kommer finnas hela året och på de flesta Systembolag!
Två gånger om året kommer sådana släpp, det nästa stora är i Oktober!

Personligen ser jag mest fram emot BrewDog Punk IPA.
Men även den ljusa tjeckiska lagern Primator lär man köpa en del av med tanke på det fördelaktiga priset.

Tipset blir att Hansih gillar Mariestads Prima Lager (det var H som satte Mariestad på ölkartan), medan Heden ger sig på Monkey Wrench (pga namnet).

måndag 24 mars 2008

Moussaka!



Moussakan blev lyckad! Nästa gång ska jag dock göra några små ändringar i receptet, då kommer det bli ännu godare!
Vi var 4 pers som åt, och det blev ändå nästan hälften kvar så nu har jag 2-3 matlådor över till veckan :)

Helgen med dess 4 lediga dagar var helt okej. Lite tråkigt bara att vi fick återbud TRE av dessa dagar, från folk som vi skulle ut och käka med på kvällarna.
Idag var vi på the Rover först, sen skulle vi gå till ett ställe som visade sig ha stängt idag så vi slutade på vårat favoritställe "Lilla Tavernan" och det var som vanligt huuur gott som helst!

söndag 23 mars 2008

Köttfärsgratäng / Moussaka


Tänkte testa följande recept idag. Hittade det på nätet för några dagar sedan. Känns lite som en Moussaka va? Kan nog bli gott med en grönsallad till!

Köttfärsgratäng / Moussaka

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk matolja
500 g nöt- eller blandfärs
2 fpk krossade tomater med örter (à 400 gr)
salt, svartpeppar
1 citron, finrivet skal (kan uteslutas)
1,2 kg potatis
2 pkt ostsås (Kelda, 2 1/2 dl)
200 g fetaost
oregano eller rosmarin till garnering

Sätt ugnen på 200°.

Smörj en gratängform. Skala och hacka löken. Pressa vitlöken. Hetta upp oljan i en gryta eller stekpanna. Fräs löken blank i oljan. Smula ner färsen och fräs under omrörning tills färsen är grå. Häll på tomatkross och koka upp. Smaka av med salt och peppar och citronskal. Sätt åt sidan.

Skala potatisarna och skiva dem. Häll ena ostsåspaketet (2 1/2 dl) i formen. Fördela en tredjedel av potatisen i formen. Bred köttfärssås över. Smula hälften av fetaosten över. Täck med en tredjedel potatis och resten av färsen ovanpå. Lägg på resten av potatisen. Toppa med ostsås och smula över resten av fetaosten.

Grädda moussakan på nedre falsen, ca 50-60 min. Lägg över papper om ytan mörknar för mycket.

Edit: Moussakan har varit inne i ugnen i 35 minuter nu och det doftar ljuvligt! :)

onsdag 19 mars 2008

Flying Dog Brewery


Ganska otippat så skrev Heden om sin upptäckt av Flying Dog Brewery!
Oerhört roligt att att mina kompisar också börjar intressera sig för kvalitativt hantverk!
Personligen har jag bara provat Snake Dog IPA, men har hört att Gonzo'n ska vara suverän. Men nu är jag inget fan av Imperial Porter så vi får se när jag lyckas prova den.
Här i Göteborg har faktiskt ett flertal krogar fått en del fat från Flying Dog, vet att både Bishops Arms och the Rover har haft en del olika sorter på fat.

Nu ligger det till som så, att om man vill göra en beställning av Flying Dog produkter så är det grabbarna bakom tv-programmet Drickbart som sköter leveransen i Sverige.
Deras företag heter WickedWine och jag fick följande svar när jag mailade dom angående beställning av de flygande hundarna:
"Hejsan Dennis, Snake dog, old scratch, gonzo imp porte och doggy style pale
ale samt horn dog barley wine finns i lager redan. Double dog double pale,
In heat wheat och Road dog porter kommer in i mitten av Mars."


Personligen är jag sjukligt intresserad av att göra en beställning på Double Dog Double Pale Ale - en dubbel, amerikansk IPA som kommer ge en riktigt skön humlekäftsmäll!

Heden och ni andra som vill beställa, kan läsa om hur ni gör det här. Dessvärre är det krav att beställa minst en låda (24 st flaskor), men går man ihop några stycken så är det inga problem.

PS. På kanalnio.se kan man se ett avsnitt av Drickbart, och i det programmet så lagar de mat på en bilmotor - och Raffe från Mustasch är med som gäst, och han grillar en JackDanielsmarinerad rejäl biff på sitt muskedunder till bil..
Klicka här så kommer ni till webb-tv'n..

Hejdå Modo, hejdå Lückner!


På bilden (OBS! Montage! OBS!) ser vi Wernblom och Svartvadet, semestrandes på varmare nejder.

Trist att åka ur redan i kvartsfinal. På ett sätt ganska jobbigt att åka ur på det sättet de gör. Utan en egentlig chans, utan att vara nära. Timrå var så bra, Modo var så dåliga.
Men samtidigt hade det varit jobbigt att åka ur efter tex 7 matcher och sudden i sista, och typ varit hur nära som helst. Det hade varit jobbigare att smälta än på det sätt man åkte nu.
Harald Lückner försvinner som tränare.
Oscar Steen och Andreas Salomonsson är de spelare som ännu inte skrivit nytt kontrakt. Tipset blir väl att Steen sticker till annan klubb i Elitserien. Salomonsson vet jag inte riktigt med. Ena stunden briljant, andra stunden hängskalle.

Får hålla på Timrå i slutspelet nu. De spelade riktigt bra mot Modo, fart och fläkt! Dessutom enda Norrlandslaget kvar - och ni vet ju att jag är lite av en Norrlandspatriot - men vem *** vill se HV71, Linköping eller något annat lag vinna?!

Justja, Kvalserien börjar ju på onsdag! Håller mina tummar stenhårt för Brynäs och Leksand!
Men i ärlighetens namn - visst är det dags för en Elitserie med 14 lag? Rösta till vänster och kommentera gärna med era egna åsikter!

tisdag 18 mars 2008

Doktor Kosmos?

2008-04-17 i Göteborg på Sticky Fingers

Doktor Kosmos släpper nytt album i början på april. De spelar på Sticky den 17'e som ni ser, 140kr kostar det bara så de som är sugna får gärna anmäla intresse här så bokar vi biljetter!
De kunde väl vara roliga att se?

Kollar NHL: Minnesota Wild - Colorado Avalanche. Det står 2-1 efter två perioder. Foppa är tillbaka efter 4 matchers vila pga ljumskskada. Hade 2-3 riktigt fina pass i första perioden som borde lett till något mål. Sen satte han in en rätt tuff tackling på Radivojevic. Blev lite halvt impopulär där så i andra fick han sig några rejäla smällar själv. Viktig match för båda lagen då det är ruskigt jämnt om slutspelsplatserna i den västra konfen, speciellt i de båda lagens division där de slåss om seriesegern.

måndag 17 mars 2008

Middagstipset



Har ni den här creme fraichen hos er? Isåfall har jag ett jättelätt och supersmaskigt middagstips:

- Ca 500 g kött (fläskfilé, kotlett eller strimlad biff)
- 2 morötter
- 2 gula lökar
- 1-2 burkar smaksatt Creme Fraiche (Senap, Dragon, Honung)
- 6-8 potatisar
- salt, peppar

Jag brukar bryna köttet för sig i en panna + salt&peppar, och när det är färdigt tar jag köttet åt sidan och bryner löken (grovt skivad) och morötterna (hyfsat tunt skurna på längden) tills de har en fin färg och morötterna blivit hyfsat mjuka.
Sen häller jag i köttet och tillsätter creme fraichen. Om man vill har mycket sås kan man tillsätta ännu en ½-1 burk smaksatt creme fraiche (då blir det ganska mycket senapssmak), eller lite fettsnål matlagninsgrädde (mindre senapssmak).

Servera med kokt potatis!
Har även testat det med pasta, men då kan man nog skippa morötterna och med fördel använda strimlat nötkött istället!

Låt väl smaka! :)

söndag 16 mars 2008

Snart är det slut..


.. på Modos säsong!

.. på helgen, som jag dessvärre jobbat hela!

.. på min Laphroaig!

Nä, inte riktigt sant - har väl halva kvar. Den skulle kunna passa min vän -H- i smaken, han som tappat smaklökarna ni vet. Den är härligt god med tjära och rök. Smuttar på en 4'a nu, får hoppas den kan bota halsontet som dykt upp nu senaste timmen. Orkar inte med att bli sjuk nu - har ju rätt sjyst vecka framför mig!
Jobbar måndag 06.45-14, tisdag ledig, onsdag 21-07, torsdag 21-07 sen ledig fred-månd som alla andra!

Pga allt jobb i helgen har jag varken orkat uppdatera min blogg eller ens orkat kommentera min gode vän -P-'s blogg, där han skrivit om det härliga Sandvik's-målet.

Igår kväll när jag slutat jobbet kom Zandrah & Natan förbi, bara sådär - inget planerat. Riktigt trevligt sånt! Vi satt och pratade länge och spelade plump till klockan var 02.

torsdag 13 mars 2008

Ge mig uppåttjack!


.. eller en Modovinst!

Har inte varit särskilt uppåt sen i tisdags.
Till att börja med skulle jag ju göra kyckling i lergryta. Cina hade talat såå varmt om det, att det är så himla smidigt och superenkelt och gott. Lät som att man knappt skulle behöva anstränga sig. Fick lite tips och sådär om kryddor och hur mkt salt man skulle ha i. Slängde i lök, chili, vitlök, paprika, salt peppar och lite andra kryddor. Grillkrydda hade jag typ slut på, och det var väl därför det blev så dåligt. Smakade och luktade väldigt svagt, och det luktade mest "kycklingbuljong"!
Snackade med kycklingkungen Kenth efteråt och han sa "det där var på toook för lite salt" som jag hade hätt i. Nästa gång frågar jag honom istället :)

Räddade upp såsen hyfsat med lite viltfond, soja och grädde.
Dessutom var inte kycklingen (som varit djupfryst) klar efter 2 timmar i 200 graders värme. Så jag fick köra den 1 timme till för att bli klar, så det var dessutom ett stort minus.

Till råga på allt tappade Modo en 0-2 ledning till förlust 3-2 i sudden. Ska inte klaga på domaren som alla andra Modoiter brukar göra, men han var stabil i 3 perioder för att sedan börja vara skitpetig i förlängningen.
Hoppas på en annan domare ikväll, och en Modoseger för annars kommer jag gå runt som ett åskmoln de närmaste dagarna..

Varför ska man bry sig så mycket?? Önskar att jag kunde ta en spruta och bara bli "normalt" eller "måttligt" intresserad.

måndag 10 mars 2008

SM-slutspel; Kvartsfinaler


Om ganska precis 24 timmar vet vi hur de första matcherna slutat i SM-slutspelet i ishockey.
Såhär tror jag matchserierna kommer sluta:

HV71 - Skellefteå AIK
Seriesuveränen HV71 möter ett Skellefteå som gör sitt första slutspel på 27 år. Det som talar för AIK är att de kan spela hyfsat avslappnat, man är ruskigt nöjda över att slippa spela kvalserien. Renberg, Söderberg, Goren och Hadelöv är AIK's nyckelspelare men det krävs att hela laget spelar över sin förmåga om man ska rå på HV, som har ett grymt bra lag på alla positioner.
Tips: 4-1 till HV71

Linköpings HC - Djurgårdens IF
DIF är helt klart årets överraskning i elitserien. Man har pga halvtaskig ekonomi fått satsa på unga killar från 08-området och det har gett resultat. Daniel Larsson är elitseriens kanske bäste målvakt (och typ rookie!) och man har en av de tuffaste backarna i Ossi Väänänen. Firma Bremberg & co får bära ett tungt lass i ett annars ganska namnfattigt lag. LHC har elitseriens bästa duo i Mårtensson och Weinhandl, men man har haft det kämpigt mot DIF i år och backsidan plus målvakten är frågetecken.
Tips: 4-3 till Djurgården

Modo Hockey - Timrå IK
Repris på tidernas kvartsfinalserie! Strongt av Modo att välja Timrå igen, men jag tror inte det hade varit bättre att välja Frölunda. Resvägen blir kort för båda lagen och man har tid att ladda batterierna. Modo får se upp med Timrås vassa finline: Hahl, Pärssinen, Pyörälä. Men får man stopp på dessa och får vara hyfsat skadefria ska man ta den här matchserien. Nyckeln kan vara i om Modo får igen Timander och Yetman lagom till nedsläpp. Dessutom har man en Wernblom i laget som inte spelat slutspel på 4 år - gissa om han kommer vara redo att offra en kroppsdel eller två för seger.
Tips: 4-2 till Modo

Färjestads BK - Frölunda Indians
På pappret ett hett "västsvenskt derby". Måste säga att det känns ganska skönt att något av de här lagen får slå ut varandra redan i kvarten. Nog för att Frölunda underpresterat med det laget man har, men i ett slutspel kan allt hända. FBK har varit fågel och fisk precis som Frölunda, och det hela kan nog sluta hursomhelst. Tror dock Frölunda kammar till indianskruden och slår ut FBK om inte Jönsson & co får en "Lidnersk knäpp" (ett av de skönaste uttrycken jag vet) och spelar som i fornstora dar.
Tips: 4-3 till Frölunda

Hur tror ni kvartsfinalerna slutar? Skriv i kommentarerna!

Edit: lite komiskt att jag i den första texten om HV - AIK lyckades klämma in ordet "ruskigt" tre gånger på de få meningarna! Tack för att det finns något som heter 'redigering'! :)

torsdag 6 mars 2008

Villa Antinori


Fick en present av Antonio igår som tack för att jag bjöd på lite whisky på tåget till Sthlm: Villa Antinori, (Toscana). Ska vara ett riktigt fint vin, ser fram emot att prova det! Toscana ska vara ett riktigt sjysst distrikt, eller vad säger ni H, Z och P?

Har köpt några biffar (rostas) som jag nog steker på imorgon kväll, kan nog passa bra ihop med detta vinet!

Tack Antonio! - (som förövrigt är SJUKLIGT lik Alexander Östlund), ska ta ett kort på honom nästa gång så ska ni få se.

onsdag 5 mars 2008

Plain Kitchen


Ikväll är det lill-lördag! Ledig imorrn, så kvällen kommer inledas med att knata bort till the Rover och prova på Närke Kulturbryggeri's "Kalla'n va f'n du vill", en humlestygg slättöl som är blommig och go', sen träffa frugan Weiler på La Sombrita och ta tre tapas för 30 kr! Himla nice det.

Kl 20.00 har vi bokat bort på Plain Kitchen. Ska se Real Madrid - Roma och käka & dricka gott. De har en del rolig öl ifrån Oceanbryggeriet här i Göteborg, tror de har Bitter och Black på kranen så det blir till att prova något nytt!
Ska bli kul att träffa Mo igen, inte kunnat göra det på 7-8 månader. Kjella, Antonio och Jaakko är de övriga deltagarna.

tisdag 4 mars 2008

Foten höll


Spelade faktiskt bandy i söndags. Körde dock väldigt försiktigt som back, men den höll iallafall med skyddet. Ska eventuellt testa squash eller bandy på torsdag, får se i vilken form man känner sig.
Hade ett missat samtal från Foppa som förmodligen ringde och undrade hur det gått för mig. Han är lite orolig över sin egen debut, får se om jag slår han en pling nån dag.

Idag ska jag laga mat på jobbet. Har köpt Glenn Strömberg-pasta, och har med mig en stor kycklingfilé som jag kommer skiva i småbitar och steka. Sen tar vi i en liten burk Creme Bonjour Tacosmak och toppar med lite kaffegrädde (10%). Det blir nog gött!

Skaplig match ikväll; Milan - Arsenal, som tyvärr krockar lite med Modo - Frölunda.

söndag 2 mars 2008

Ny telefon


Det kändes som att det kanske var dags för en ny mobil. Annars kan jag inte förklara varför jag tog mig friheten att kasta sönder min gamla mot en busskur. En del skulle kanske vilja förklara det med att Modo torskade hemma mot Färjestad, och att bussen vi skulle åka med 17.23 valde att åka 17.21 och inte vänta in oss trots att vi sprang som dårar till busshållplatsen och busschaffören omöjligt kan ha undgått att se oss.

Det blev en likadan mobil för mig och frugan. 3-abonnemang, verkade ganska okej. Fick dessutom en FM-sändare samt varsitt 1gb minneskort till, som egentligen inte ingick.

Sony Ericsson T650i



Eftersom min gamla mobil blev totalkvaddad så kunde jag inte ens starta den för att föra över adresserna i telefonboken, så ni som läser detta kan väl slänga iväg ett sms till mitt gamla nr (som jag behåller) så jag återigen får erat nr.

Chefen - du behöver inte skicka något ;)
 
dempabeer ©2009
Design by Daniella Weiler