måndag 31 mars 2008

Oxfilé istället för ryggbiff..



Har haft 950g benfri Ryggbiff (Brasilien) i bit liggandes i kylen i en vacuumpack i nästan 2 månader. Bäst före 5 April har det ju stått, så jag har inte haft någon brådska med att tillaga den. Igår var det dags, tänkte helsteka den - hade fått sjysst tips av Örjan hur jag skulle gå tillväga. Men när jag tittar på etiketten på Ryggbiffen står det "Förvaras mellan -1 och +4 grader. Vid förvaring högre än +4 förkortas hållbarheten betydligt..
.. När förpackningen öppnas kan köttet ge ifrån sig en aningen syrlig doft, som beror på mörningen. Denna försvinner efter några minuter."

Nu blev jag riktigt orolig. I ett kylskåp har man väl ca +8 grader, och i mitt kanske jag haft +7. Och med tanke på att det bara är 1 vecka till deadline så lär inte köttet vara så bra? Öppnade förpackningen och det luktade väldigt skumt. Det var ingen syrlig lukt utan snarare lukten av svavel - det luktade lite som en äggprutt a'la Noffen ;)
Efter noga övervägande beslutade jag mig för att slänga biten. Tråkigt. Nästa gång kommer jag inte vänta så länge med att tillaga det. Men man blir ju lite lurad av datumet?

Nåja, det var bara att gå över till ICA och köpa 370 gram Oxfilé för 399 kr kilot! Stekte på en varsin bit åt mig och Danna, sen stekte jag färdigt den i ugnen så den var härligt röd inuti! Så mört så det smälte på tungan.
Till köttet drack vi ett vin som vi faktiskt fått i bröllopspresent när vi gifte oss Nov 2004! Har varit orolig att även vinet skulle hunnit bli dåligt, men det var det inte. Det var riktigt riktigt gott däremot! Dessutom var vinet svart som synden! Har aldrig sett något mörkare..
Penfolds Kalimna Bin 28

fredag 28 mars 2008

Grabbkväll!



Idag är det dags för grabbkväll på stan! Jag, Darren, Nicke och Natan ska först träffas kl 17 på Haket. Har aldrig varit där, men deras ölutbud verkar lovande. Enligt hemsidan har de både Sierra Nevada ESB och Dugge's Nevermind the Bollox på fat.
Sen har de ett gäng härliga IPOR (en IPA flera IPOR?) på flaska, här är några jag är sugen på:

Mikkeller Staeside 50cl 89 kr I.P.A 7,0% Danmark
Nøgne IPA 50cl 79 kr I.P.A 7,5% Norge
Ölfabrikken 100 Gram 50cl 89 kr I.P.A 8,5% Danmark
Ölfabrikken Rug IPA 50cl 79 kr I.P.A 7,0% Danmark
Skull Splitter 33cl 59 kr Ale 8,5% Scotland
Alba Scots Pine Ale 33cl 49 kr Ale 7,5% Skottland

Efter att ha provat på en del godsaker så ska vi styra stegen mot Texas Longhorn på Linnégatan. Stuket är väl lite som Church Street i Gävle, men har aldrig varit där så jag kan jämföra. Här ser ni menyn! Undrar vad man ska ta??

torsdag 27 mars 2008

Batch #100



Hur längesedan var det du blev glad som ett barn på julafton? Iallafall sådär barnsligt glad?
Jag upplevde ett kort sådant rus på Systembolaget igår. Nu kan man ju tro att bara en alkoholist skulle känna så. Men det är inte hela sanningen. Hursomhelst.
När jag strosade förbi ölhyllorna igår så stod den där. En ensam, glänsande flaska Nøgne Ø: #100 - en dubbel-IPA (amerikansk stil) på 10% från det kompromisslösa Norska bryggeriet. Jag tror till och med jag hörde sån där ljuv musik i öronen, ni vet det låter "Aaaaah" eller nåt sånt, och det är en kyrkokör som sjunger det. Lite svårt att förklara :) Som en fanfar, fast med människoröster! Nåja.

En sådan flaska kostar ca 190 kr på the Rover. Jag fick en för 61 kr på Bolaget. De går att beställa hem från beställningssortimentet men det är kollikrav (15 flaskor) så det blir lätt lite dyrt. Ska bli helt underbart att testa denna. Ska suga lite på karamellen först!

Träningsnytt: Fick sån förjordad träningsverk i vänstra tricepsen, trots att jag körde axlar och bröst! Men kroppen fick sig väl en chock efter 5-6 års träningsuppehåll :)

Redigerad 14:51 - Det visade sig vara som så att #100 är en öl av Barley Wine-stuk! Har faktiskt aldrig provat det men tror inte riktigt det är min tepåse. Men den ska ändå vara riktigt bra så vem vet? Och nej, flaskorna är inte numrerade, jag råkar inte ha nr 100 alltså :)
Helt färdig efter innebandyn idag, det var riktigt högt tempo. Nu ska jag sova en stund.

tisdag 25 mars 2008

Aprilnyheterna!


Då är det snart dags för Systembolagets Nyheter för April! Här ser ni en finfin sammanställning på all öl som släpps!
Denna gång är det ett stort släpp, med nyheter som kommer finnas hela året och på de flesta Systembolag!
Två gånger om året kommer sådana släpp, det nästa stora är i Oktober!

Personligen ser jag mest fram emot BrewDog Punk IPA.
Men även den ljusa tjeckiska lagern Primator lär man köpa en del av med tanke på det fördelaktiga priset.

Tipset blir att Hansih gillar Mariestads Prima Lager (det var H som satte Mariestad på ölkartan), medan Heden ger sig på Monkey Wrench (pga namnet).

måndag 24 mars 2008

Moussaka!



Moussakan blev lyckad! Nästa gång ska jag dock göra några små ändringar i receptet, då kommer det bli ännu godare!
Vi var 4 pers som åt, och det blev ändå nästan hälften kvar så nu har jag 2-3 matlådor över till veckan :)

Helgen med dess 4 lediga dagar var helt okej. Lite tråkigt bara att vi fick återbud TRE av dessa dagar, från folk som vi skulle ut och käka med på kvällarna.
Idag var vi på the Rover först, sen skulle vi gå till ett ställe som visade sig ha stängt idag så vi slutade på vårat favoritställe "Lilla Tavernan" och det var som vanligt huuur gott som helst!

söndag 23 mars 2008

Köttfärsgratäng / Moussaka


Tänkte testa följande recept idag. Hittade det på nätet för några dagar sedan. Känns lite som en Moussaka va? Kan nog bli gott med en grönsallad till!

Köttfärsgratäng / Moussaka

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk matolja
500 g nöt- eller blandfärs
2 fpk krossade tomater med örter (à 400 gr)
salt, svartpeppar
1 citron, finrivet skal (kan uteslutas)
1,2 kg potatis
2 pkt ostsås (Kelda, 2 1/2 dl)
200 g fetaost
oregano eller rosmarin till garnering

Sätt ugnen på 200°.

Smörj en gratängform. Skala och hacka löken. Pressa vitlöken. Hetta upp oljan i en gryta eller stekpanna. Fräs löken blank i oljan. Smula ner färsen och fräs under omrörning tills färsen är grå. Häll på tomatkross och koka upp. Smaka av med salt och peppar och citronskal. Sätt åt sidan.

Skala potatisarna och skiva dem. Häll ena ostsåspaketet (2 1/2 dl) i formen. Fördela en tredjedel av potatisen i formen. Bred köttfärssås över. Smula hälften av fetaosten över. Täck med en tredjedel potatis och resten av färsen ovanpå. Lägg på resten av potatisen. Toppa med ostsås och smula över resten av fetaosten.

Grädda moussakan på nedre falsen, ca 50-60 min. Lägg över papper om ytan mörknar för mycket.

Edit: Moussakan har varit inne i ugnen i 35 minuter nu och det doftar ljuvligt! :)

onsdag 19 mars 2008

Flying Dog Brewery


Ganska otippat så skrev Heden om sin upptäckt av Flying Dog Brewery!
Oerhört roligt att att mina kompisar också börjar intressera sig för kvalitativt hantverk!
Personligen har jag bara provat Snake Dog IPA, men har hört att Gonzo'n ska vara suverän. Men nu är jag inget fan av Imperial Porter så vi får se när jag lyckas prova den.
Här i Göteborg har faktiskt ett flertal krogar fått en del fat från Flying Dog, vet att både Bishops Arms och the Rover har haft en del olika sorter på fat.

Nu ligger det till som så, att om man vill göra en beställning av Flying Dog produkter så är det grabbarna bakom tv-programmet Drickbart som sköter leveransen i Sverige.
Deras företag heter WickedWine och jag fick följande svar när jag mailade dom angående beställning av de flygande hundarna:
"Hejsan Dennis, Snake dog, old scratch, gonzo imp porte och doggy style pale
ale samt horn dog barley wine finns i lager redan. Double dog double pale,
In heat wheat och Road dog porter kommer in i mitten av Mars."


Personligen är jag sjukligt intresserad av att göra en beställning på Double Dog Double Pale Ale - en dubbel, amerikansk IPA som kommer ge en riktigt skön humlekäftsmäll!

Heden och ni andra som vill beställa, kan läsa om hur ni gör det här. Dessvärre är det krav att beställa minst en låda (24 st flaskor), men går man ihop några stycken så är det inga problem.

PS. På kanalnio.se kan man se ett avsnitt av Drickbart, och i det programmet så lagar de mat på en bilmotor - och Raffe från Mustasch är med som gäst, och han grillar en JackDanielsmarinerad rejäl biff på sitt muskedunder till bil..
Klicka här så kommer ni till webb-tv'n..
 
dempabeer ©2009
Design by Daniella Weiler