söndag 23 mars 2008
Köttfärsgratäng / Moussaka
Tänkte testa följande recept idag. Hittade det på nätet för några dagar sedan. Känns lite som en Moussaka va? Kan nog bli gott med en grönsallad till!
Köttfärsgratäng / Moussaka
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk matolja
500 g nöt- eller blandfärs
2 fpk krossade tomater med örter (à 400 gr)
salt, svartpeppar
1 citron, finrivet skal (kan uteslutas)
1,2 kg potatis
2 pkt ostsås (Kelda, 2 1/2 dl)
200 g fetaost
oregano eller rosmarin till garnering
Sätt ugnen på 200°.
Smörj en gratängform. Skala och hacka löken. Pressa vitlöken. Hetta upp oljan i en gryta eller stekpanna. Fräs löken blank i oljan. Smula ner färsen och fräs under omrörning tills färsen är grå. Häll på tomatkross och koka upp. Smaka av med salt och peppar och citronskal. Sätt åt sidan.
Skala potatisarna och skiva dem. Häll ena ostsåspaketet (2 1/2 dl) i formen. Fördela en tredjedel av potatisen i formen. Bred köttfärssås över. Smula hälften av fetaosten över. Täck med en tredjedel potatis och resten av färsen ovanpå. Lägg på resten av potatisen. Toppa med ostsås och smula över resten av fetaosten.
Grädda moussakan på nedre falsen, ca 50-60 min. Lägg över papper om ytan mörknar för mycket.
Edit: Moussakan har varit inne i ugnen i 35 minuter nu och det doftar ljuvligt! :)
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
6 kommentarer:
tråkiga inlägg ska inte ha kommenterarer !
gäller det tråkiga kommentarer också?
verkar riktigt gott det där! smakade det bra också?? =)
haha, tror heden har varit het med inlägg i helgen! :)
Trevligt att se att du anammar det grekiska köket. Vi tänkte snart ha grekisk afton "ute på landet" och då ska du få visa vad du går för!
Skicka en kommentar